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POPIA Information Regulator update and FAQ session webinar  

8 November 2021  

FAQ Executive Summary 

No Question Answer 

1.  
PAIA Manual exemption: If you 
are a CC? 

A CC is regarded as a company, so you need to measure against the non-
exempt criteria provided in the Exemption notice. 

Let’s look at the definitions in the applicable acts: 

“private body” as defined in PAIA means— 
(a) a natural person who carries or has carried on any trade, business or 

profession, but only in such capacity; 
(b) a partnership which carries or has carried on any trade, business or 

profession; 
(c) any former or existing juristic person, 

but excludes a public body 

The exemption applies to ALL PRIVATE BODIES and Companies not listed 
in the Schedule 

“private company” as defined in the Companies Act means a profit 
company that- 
(a) is not a public, personal liability, or state-owned company; and 
(b) [Para. (a) substituted by s. 1 of Act 3/2011] 
(c) satisfies the criteria set out in section 8(2)(b); 

“profit company” means a company incorporated for the purpose of 
financial gain for 
its shareholders; 
“public company” means a profit company that is not a state-owned 
company, a 
private company or a personal liability company; 
“non-profit company” means a company-  
(a) incorporated for a public benefit or other object as required by item 

1(1) of Schedule 1; and  
(b) the income and property of which are not distributable to its 

incorporators, members, directors, officers or persons related to any 
of them except to the extent permitted by item 1(3) of Schedule 1; 

As per section 8(2)(b) A profit company is-  
(a) a state-owned company; or  
(b) a private company if-  

(i) it is not a state-owned company; and  
(ii) its Memorandum of Incorporation-  

(aa) prohibits it from offering any of its securities to the public; and  
(bb) restricts the transferability of its securities;  

(c) a personal liability company if-  
(i) it meets the criteria for a private company; and  
(ii) its Memorandum of Incorporation states that it is a personal liability 
company; or  

(d) a public company, in any other case. 

2.  

We are a Non Profit COMPANY. 
we have less than 10 employees, 
less than R10m tunrover. Are we 
exempt form having a PAIA 
manual until 30 Dec 21? 

Yes, our POPIA specialist has confirmed that NPCs are considered private 
bodies under POPIA.  

See response in question above 



FAQ Summary_POPIA InfoReg update_FAQ session_8Nov2021 Page 2 of 4 
 

3.  
if not a Pty Ltd but a sole 
proprietor would they be exempt 
from compiling PAIA Manual? 

Yes, because they are a private body (as per PAIA) 

Remember that they are only exempt until 31 December 2021 

4.  Does this exempt trusts then? 

There have been debates whether or not Trusts fall under private body in 
terms of POPIA, but all current interpretations of POPIA confirm that a 
trust is regarded as a private body. 

Therefore, it would be exempt – in line with the conditions in the 
exemption notice (i.e. the sectors, number of employees and turnover). 

GDPR requires a Trust to comply to the privacy regulations. 

5.  
Is the private body and company 
not defined by two diff acts? 

Yes, it is. 

“Private Body” is defined in the PAIA 

“company” is defined in the Companies Act 
means a juristic person incorporated in terms of this Act, a domesticated 
company, or a juristic person that, immediately before the effective date-  
(a) was registered in terms of the-  

(i) Companies Act, 1973 (Act No. 61 of 1973), other than as an external 
company as defined in that Act; or  
(ii) Close Corporations Act, 1984 (Act No. 69 of 1984), if it has 
subsequently been converted in terms of Schedule 2;  

(b) was in existence and recognised as an „existing company‟ in terms of 
the Companies Act, 1973 (Act No. 61 of 1973); or  

(c) was deregistered in terms of the Companies Act, 1973 (Act No. 61 of 
1973), and has subsequently been re-registered in terms of this Act; 

6.  

Re Retention periods - if you have 
a policy of say destroying 
documentation every 5 years 
unless required by any law to 
keep it for longer, what happens 
if somebody like eg SARS comes 
and asks for that information? 

As you are the party drawing up your policy it is recommended that you 
include terms that work for you and your requirements with bodies such 
as SARS. 

Suggestion: Insert the words “or Regulations and Best Practice” after 
LAW  

7.  
Do you have a disclosure note for 
our emails with regards to POPIA 
? 

Our POPIA specialist has provided the following sample 

Disclaimer 

The information contained in this communication from the sender is 
confidential. It is intended solely for use by the recipient and those 
authorised to receive it. If you are not the intended recipient, you are 
hereby notified that any disclosure, copying, distribution or taking action in 
relation of the contents of this information is strictly prohibited and may 
be unlawful. 

8.  

What if we do have information 
that is very old but by now we 
have no idea what happened to 
the person it belonged to or do 
not have any current contact 
information to inform them? 

It might actually be considered information that you no longer need.   

First determine if it is still information you want to keep (could you need 
it in the future e.g. for SARS?). If not, then delete / destroy it.  

Not being able to trace the client would fall under “reasonable and 
practical” measures. 

9.  
In the case of dormant entities - 
must they also comply with PAIA 
and POPIA? 

I don’t think so – the definition of a POPIA Private Body states that it is “a 
natural person who carries or has carried on any trade, business or 
profession”.  If the entity is dormant, then it has not carried on any trade, 
business or profession and would therefore not be regarded as a Private 
Body for POPIA.  Not sure about PAIA… 
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10.  
If SARS request client information 
from us, must they complete the 
usual PAIA application form?? 

No, some regulatory bodies do not need to apply for disclosure w.r.t. 
PAIA – refer to the exclusions 

11.  

You mentioned that clients are 
suddenly appointing "scanners" 
and digital backup service 
providers. My question is: Does 
this act make it compulsory to go 
digital? Or is it just that you have 
to comply with the rules (eg 
backups, local servers, access, 
control, etc) if and when you do? 

POPIA does not stipulate that your information should be digitized. So, 
you don’t have to go digital.  The perception is out there that it is easier 
to keep digital records safe – possibly because it is not physically seen… 

You are still allowed to have paper-based records, but you need to keep 
them secure, so your physical safeguards become very important.   

And the Act requires you to treat special information differently from 
other information, i.e. it must be kept significantly more secure and 
restrict access to the special information. 

This implies that you need to start classifying information, and put 
relevant safeguards in place. 

As long as you can prove that the information officer has audited the 
safeguards, the Information Regulator should be happy… 

12.  

When you are collecting CVs for 
recruitment purposes, and you 
want to keep some “good” CVs 
for future positions – are you 
allowed to keep these CVs? Even 
if the candidate was unsuccessful 
in the current job application? 

Yes, you are allowed to keep these CVs.  It is important, however, that 
you communicate to the unsuccessful candidate that you will be keeping 
their CV for possible future positions.  

13.  

Do we, as accountants and tax 
practitioners, need explicit 
consent from the clients to share 
their information with 
government institutions (e.g. 
SARS, UIF, CIPC, etc.) or with 
banks when asked to? 

Yes, you need specific consent from your clients to share their 
information. 

This might be documented in your engagement letter when you set out 
the services that you will provide to your client, or you can obtain specific 
consent from your client via e.g. e-mail, etc. 

Should a government institution ask you for information, then you DO 
NOT need to obtain consent from your client. 

Refer to Section 11 of POPIA 

14.  
Do we need to list our suppliers 
as well as our clients and when 
first we engaged with them?  

No, it is not a requirement. BUT it will benefit you when you have an 
audit.  So, it is advisable to insert a supplier’s list (on a spreadsheet) in 
your compliance framework. You may also include information on when 
contracts with these suppliers are reviewed and updated. 

15.  

If your information can still be 
sold to third parties what does it 
help to go through all this POPIA 
regulations? 

POPIA is coming into effect exactly for the purpose of protecting your 
information. Your information may only be sold with your consent and 
most of the consent is included in the fine print of terms and conditions. 
Do not sign unless you fully understand what is asked of you. 

16.  

Re repeat customers: If you put 
all possible services in your 
engagement letter and the 
customer consents to it (even 
though a specific service may or 
may not be done for them), will 
that count as consent should you 
change your service? 

Yes, it is a good idea to insert this into your engagement letter 

Perhaps state that “at any point in time, these are the services provided 
to you and you consent to …..” 

However, should you want to add on a new / unrelated service, you will 
need to request consent for it. 

17.  

So, if my information is sold to a 
third party but they do not have 
my consent? Are they holding my 
info legally? 

If you indeed did not give Vodacom consent to sell or “market” your 
information then yes, your rights were infringed upon. 
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I consented to vodacom but they 
sold it to Bluelabel? I have not 
consented to Blue Label 

BlueLabel may have purchased the data under the assumption that 
consent was received from you the data subject, i.e. “do you consent to 
info being shared for marketing purposes?” 

18.  

If books are done on online 
packages like Xero or Quickbooks.    
Information is on a third parties 
platform.  What type of consent 
do we get from the client? 

@Magdalena: You are now required to have written SLAs (Service Level 
Agreements) with these 3rd parties, as they are facilitating your 
processing of your clients’ information.   

Your engagement letter should stipulate which third parties may have 
access to their information and it would help to state that each third 
party is bound to non-disclosure through your agreement with them. But 
make sure you have read the agreement and that indeed a clause to this 
effect exists. 

19.  

What if a client requests you to 
delete your information on them, 
but later a legal matter arise in 
where you need it to defend 
maybe your case? 

It is very important to justify WHY you cannot delete information 

POPIA & PAIA are both important here 

Perhaps you could inform your client that the information is safe and 
updated, and will be kept to comply with whatever regulations require you 
to keep it.  So, it is a question of really educating your client on this! 

20.  
What if a client refuses to register 
for POPIA? Despite informing 
them to do so 

Then there is little you can do about it, because you cannot enforce it. 

You would need to consider your ethical responsibilities in terms of 
NOCLAR (Non-compliance with laws and regulations) and report the non-
compliance to the appropriate party (as set out in your Code of Conduct). 

 


